2021-11-13 12:49:19• hírek • Közlemény

Átadták a szatmári gazdák adományait

Zöldség- és gyümölcsökkel megpakolt járművek töltötték meg péntek délelőtt a Máltai Szeretetszolgálat szatmárnémeti szervezetének udvarát: a Szatmár megyében tevékenykedő falugazdászok ugyanis ekkor adták át azokat az idényzöldségeket és gyümölcsöket tartalmazó ládákat, zsákokat, amiket a Szatmár megyei termelők a vasárnapi, november 14-i Szegények világnapja alkalmából a nélkülöző családok megsegítésére ajánlottak fel.  

A Máltai Szeretetszolgálathoz érkezett zöldség-adományokból a szervezet munkatársai kisebb csomagokat készítenek, amiket a Szegények világnapján betegeknek, időseknek, illetve a segítségre rászoruló családoknak juttatnak el – mondta el Hegedűs Gergő, a szervezet helyi vezetője.

A Szatmár megyei gazdálkodók kisebb mennyiségű zöldség- és gyümölcs-adományait a térségeket képviselő falugazdászok gyűjtötték össze, míg a nagyobb zöldség- és gyümölcs-mennyiséget felajánló gazdák közvetlenül a Máltai Szeretetszolgálathoz juttatták el szeretet-csomagjaikat.

Péntek délelőttig – a Partiumi Falugazdász Hálózat pár nappal korábbi felhívására reagálva – több zsáknyi burgonyát, káposztát, hagymát, répát, karfiolt ajánlottak fel a termelők, de olyan gazda is volt, aki őrölt fűszerpaprikával, mások paradicsommal, paprikával, petrezselyemmel, céklával, karalábéval, vagy éppen sütőtökökkel járultak hozzá a Szegények világnapjára időzített gyűjtés sikeréhez. A gyümölcsök között az alma dominált.



A karitatív célú zöldség- és gyümölcs-gyűjtési akció szombaton is folytatódott: számos termelő ugyanis a világnap előestéjére ígérte adománya eljuttatását.

Bár a gazdák által felajánlott zöldség- és gyümölcs-mennyiség a rászorulók számához, és így a szervezet szükségleteihez képest csepp a tengerben, Hegedűs Gergő, mégis fontosnak és értékesnek nevezett minden cseppnyi segítséget, ami hozzájárul a nélkülözés enyhítéséhez.

„Minden cseppnyi segítség jól jön, mert sok kis csepp sokra megy. A gazdák által felajánlott zöldség- és gyümölcs mennyiség is hatalmas segítség számunkra, hogy készülhessünk a Szegények világnapjára. Vasárnap – ahogy a járványügyi szabályok engedik – megpróbálunk eljutni minél több rászorulóhoz és beteghez. És akárcsak az elmúlt években, ezekből az adományokból készítünk kisebb csomagokat és eljuttatjuk a rászorulóknak. Nem ez az első alkalom, hogy a falugazdászok rajtunk keresztül segítenek a nélkülözőkön. Ez már a sokadik alkalom, hiszen nemcsak zöldséggel, gyümölccsel, hanem liszttel is szoktak minket támogatni. Folyamatosan segítenek, ahol tudnak, mi pedig általuk segítünk tovább a rászoruló embereken, időseken” – hangsúlyozta Hegedűs Gergő.



A péntek délelőtti adomány-átadó eseményen Magyar Lóránd parlamenti képviselő, a Partiumi Falugazdász Hálózat koordinátora is jelen volt.

„Fontosnak tartjuk azt, hogy a Szegények világnapján a szatmári gazdatársadalom újra megmutassa azt az erejét, amit a Magyarok kenyere búzagyűjtési akcióban megmutatott. Szolidárisnak kell lennünk a rászorulókkal, szolidárisak kell legyünk azokkal a rétegekkel szemben, akiknek nincs meg a mindennapi ételük. Fontos, hogy a Szatmár megyei termelőktől kapott alapanyagokból jó minőségű étel tudjon az asztalukra kerülni. Az év végéhez közeledvén folytatni szeretnénk ezt a programot, hiszen a Máltai Szeretetszolgálattal együttműködve a piacokon tavaly is megvoltak azok a gyűjtőpontjaink, ahol akár a termelők, akár a vásárlók adakozhattak. Ez nagy sikernek örvendett tavaly is, fontosnak tartjuk, hogy ezt a kezdeményezést idén is folytassuk” – szögezte le Magyar Lóránd.

A gazdák szívesen adakoztak, és a nemes cél tudatában pozitívan válaszoltak a falugazdászok felhívására – ezt már Kovács Szabolcs, a Partiumi Falugazdász Hálózat vezetője nyilatkozta.



„A gazdák szeretnek segíteni. Nem találkoztunk olyan gazdával, akit ha megkértünk, ne adakozott volna. Ki mennyit tudott, annyit adott, hisz a felajánlott zöldség- és gyümölcs nem volt sem súlyhoz, sem mennyiséghez kötve” – tette hozzá a szervezet-vezető.

A Szegények világnapja alkalmából gyűjtést szerveztek a Partiumi Falugazdász Hálózat Bihar megyei falugazdái is. A helyi gazdálkodók friss zöldség- és gyümölcs-adományait hétfő délig fogadják a térségbeli falugazdászok, amiket aztán a Böjte atya nevével fémjelzett Dévai Szent Ferenc Alapítvány Bihar megyei gyermekotthonainak továbbítanak.





Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: